Windows Server 2016

07 juni 2016 om 11:02 Ivo van Ketten General

Windows Server 2016 is druk in ontwikkeling. De opvolger van Windows server 2012 r2 gaat weer tal van nieuwe features krijgen. Over de release date wordt hevig gespeculeerd maar de verwachting is Q3 van 2016. Wellicht op Microsoft Ignite.

Op dit moment is Windows Server 2016 Technical Preview 5 iets meer dan een maand beschikbaar om mee te testen. De technical preview is natuurlijk beschikbaar binnen Azure dus je kan binnen enkele minuten een server inrichten.

Hier onder zullen een aantal zaken worden uitgelicht:

Cluster Operating System Rolling Upgrade

Met Cluster Operating System Rolling Upgrade kunnen de servers in een cluster worden voorzien van een nieuwe OS. Dit zonder enige downtime. Op dit moment is dit alleen nog voor Hyper-v en Scale-out file server clusters beschikbaar. De nodes krijgen de upgrade één voor één uitgerold. Zorg er voor dat de beschikbare nodes de load aan kunnen.

VM Groups

Het wordt binnen Hyper-v mogelijk om groepen aan te maken. Op deze manier kunnen VM's op een logische manier worden ingedeeld. Op deze groepen kunnen dan management taken worden verricht ipv de individuele VM's.

Er komen 2 smaken:

 • VM Collections

Zoals de naam al doet vermoeden worden de virtuele machines in deze groep geplaatst.

 • Management Collection

Binnen een management collection worden de vm groepen geplaatst.

VM Mobility

In Windows Server 2016 is het mogelijk om een live migration te doen naar een eerdere versie van Windows Server. Op dit moment is het alleen naar Windows Server 2012r2.

Er moeten wel aan een aantal eisen worden voldaan:

 • Beide hosts moeten lid zijn van hetzelfde domein.
 • De live-migration functie moet aanstaan.
 • Het moet een Versie 5.0 VM zijn.

Door deze functionaliteit is de inplace cluster upgrade ook mogelijk.

Hot add/remove memory/network adapters

Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De mogelijkheid om geheugen of een netwerk kaart toe te voegen aan een VM zonder de VM uit te zetten is aanwezig binnen Windows Server 2016.

Just in Time(JIT) and Just Enough Administration(JEA)

Met dit concept zullen er geen volledige administrators accounts meer nodig zijn. Dit is natuurlijk al enige tijd aanwezig in de vorm van role-based access control(RABC). Maar met JIT kunnen bepaalde privileges ook worden gegeven voor een bepaalde taak/tijd. Dus voor een bepaalde update worden de privileges aangevraagd, deze aanvraag wordt goed gekeurd en vervolgens kan de update worden uitgevoerd. Daarna worden automatisch de privileges verwijderd.

Nano Server

Ik denk dat het gros van de mensen al iets heeft vernomen over Nano servers.

Voor de mensen die het niet kennen, je kan het enigszins vergelijken met Server Core. Echter is Nano server nog verder uitgekleed en bevat alleen de essentiële onderdelen. Hier onder volgen wat grafiekjes:

bulletins

 

 

 

 

 

 

 


Het verschil in patchen van de verschillende type server versies.

footprint

 

 

 

 

 

 


De deployment requirements.

Om Nano server te installeren zal er eerst een basis installatie gemaakt moeten worden. De installatie moet worden voorzien van de juiste drivers en eventuele roles en features. Het is dus niet mogelijk om de server 2016 iso te booten en de installatie te starten.

Standaard bezit Nano server de volgende rollen:

 • Hyper-V
 • Scale-out file server
 • Clustering
 • IIS
 • DNS
 • Containers.

Zoals je wellicht kan zien aan de bovenstaande rollen zal nano server uitermate geschikt worden voor de compute en storage laag binnen het datacenter. Daarnaast is het goed geschikt voor webrollen.

Het management op de Nano servers zal allemaal remote gebeuren. Even inloggen of er naar toe gaan met RDP zal niet werken. Denk bij management aan Powershell, WMI, Winrs,etc.

Containers

Een nieuwe ontwikkeling voor Windows Server 2016 is Containers. Containers zijn geïsoleerde omgevingen waarin een applicatie draait. Alles wat de applicatie nodig heeft is aanwezig in de container.

Door deze  methode kunnen ontwikkelaars hun applicaties maken voor een container. De applicatie zal hetzelfde reageren op hun ontwikkelstation als op de server. Hier door hoeft systeembeheer geen aanpassingen te doen op de server waar de applicatie op komt te draaien. De ontwikkelaar heeft binnen de container alle vrijheid om te doen wat hij/zij wilt doen.

Er komen twee type containers:

Windows Server Containers

In deze vorm wordt de kernel volledig gedeeld met de container host en alle containers welke er op draaien.

Hyper-v Containers

Mocht je een container hebben gedownload welke je niet helemaal vertrouwd ga je voor deze optie. In deze container wordt de kernel niet gedeeld met andere containers. Er wordt als het ware een geïsoleerde VM gestart waar de container op draait.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Docker.

Remote Desktop Services

Binnen RDS zijn ook weer nieuwe features toegevoegd. De Edge browser wordt beschikbaar. Verder gaat RemoteFx ook ondersteuning bieden aan OpenGL applicaties.

Personal Session Desktops

Personal Session Desktop is een nieuwe manier van het aanbieden van Session based desktops. Via deze optie krijgt de gebruiker een vaste desktop waar hij eventueel lokaal administrator kan zijn. Je kunt de optie vergelijken met een VDI oplossing echter blijft het session based.

Door dit type desktop te gebruiken kunnen in public cloud omgevingen "VDI" oplossingen gemaakt worden. Het uitrollen van dit type desktop is tot op heden alleen mogelijk met powershell.

Windows Multipoint Services

Voorheen was dit een los staand product maar dit is nu geïntegreerd binnen Windows Server 2016. In een klas lokaal wordt bijvoorbeeld de Multipoint Server neer gezet. De docent zit achter dit systeem. De leerlingen connecteren met hun client naar de Multipoint Server. Zij krijgen een normale desktop te zien. De docent kan vervolgens via de multipoint de desktops in de gaten houden of de leerlingen assisteren.

multiservice

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot zover een kleine opsomming van enkele nieuwe features en rollen.

Ivo van Ketten

0 reacties

Reageer