TLAAS (Test Lab As A Service) voor vSphere

24 april 2015 om 14:37

Nog niet zo lang geleden hadden wij intern bij Platani een interessante discussie over Lab-omgevingen. Omdat mijn collega’s en ik graag willen werken met de nieuwste technologie, wordt door ons regelmatig “gespeeld” in een lab-omgeving. Zo heb ik zelfs al sinds een aantal jaren, de beschikking over een tweetal Proliant-servers en een stukje shared storage (een Synology NAS’je), waarmee ik prima uit de voeten kon, als het gaat om het testen en spelen met de producten van VMware, Microsoft en Citrix. Ik had drie verschillende schijven in beide servers zitten en zo kon ik zowel een vSphere als een Hyper-V als een XenServer test-omgeving in de lucht houden. Zeker met het virtualiseren van ESXi servers, was het zelfs mogelijk om (met enig kraken en piepen) een 8 node-cluster te bouwen en daar zelfs nog een paar VM’s op te laten draaien.

De leeftijd van mijn servers was echter langzamerhand een beetje een probleem aan het worden. Het zijn G5’s en voor de mensen die een beetje de lijnen van HP volgen, weten dat dat dan inmiddels “ouwe meuk” is geworden.

Tijdens de gezamenlijke discussie kwamen we tot de conclusie dat het in stand houden van een test-omgeving per consultant niet altijd even eenvoudig (en kosten-efficient) is. Misschien was een Cloud-dienst wel een mooie oplossing…

En inderdaad, voor een aantal disciplines binnen Platani, zou je best uit de voeten kunnen met een stukje Cloud van Azure of AWS, om je test-omgeving op te bouwen. Additioneel voordeel is dat je ‘m altijd bij je hebt en dat je ‘m eventueel kunt delen met anderen, zonder de mensen toegang te hoeven geven tot je eigen privé-omgeving.

Echter werd door de "Hypervisor-collega’s" (waaronder ikzelf) tegengeworpen dat dat niet kon voor ons vakgebied, omdat het niet mogelijk is om onze hypervisors te laten draaien in een Cloud-omgeving.

Die discussie lijkt nu (in ieder geval voor de VMware tak) veranderd te zijn. Sinds kort biedt Ravello (http://www.ravellosystems.com/) de mogelijkheid om wel degelijk een virtuele vSphere omgeving te bouwen en dus ben ik aan de slag gegaan om mijn eigen TLAAS (Test Lab as a Service) te gaan bouwen.


raello

 

 

 

 


Met behulp van een 14-daags test-account, waarin ik gratis kan spelen met de spullen, ben ik aan de slag gegaan en het was bijzonder eenvoudig om het in te richten. Er waren een aantal “ how to’s” (http://support.ravellosystems.com/forums/21009942-How-To-Guide) waar ik gebruik van heb kunnen maken, om mijn huidige test-omgeving na te bouwen in de Cloud.

Het begon allemaal redelijk eenvoudig. Je maakt een tweetal VM’s aan, vanuit een bestaande template (een lege ESXi-template), je installeert ESXi 6.0 erin en je hypervisors zijn klaar. Je maakt een Ubuntu-VM aan, om te dienen als NFS-shared storage omgeving en voor je het weet heb je drie VM’s actief en kun je keurig het console openen van een virtuele ESXi Host:

esxi6

 

 

 

 

 

 

Daarna ben ik aan de slag gegaan om de VCSA uit te rollen en dat bleek iets meer een uitdaging te zijn. Omdat het niet meer als OVA te downloaden is (zoals bij versie 5.5), maar enkel als ISO met een installer (voor Windows of Linux), ben ik begonnen met de installatie van een lokale VCSA, om deze vervolgens te uploaden naar de Ravello-cloud.

Helaas lukte dat niet, omdat VCSA tegenwoordig 11 schijven gebruikt, in tegenstelling tot 5.5, waar je met 2 schijven uit de voeten kunt en bij het importeren van het template, kreeg ik de foutmelding dat er maar 7 schijven aan één controller kunnen worden gekoppeld.

Meerdere controllers zou een oplossing kunnen zijn, maar dan heb je weer te maken met verschillende paden, waardoor de server alsnog niet goed functioneert en het wordt (nog) niet ondersteund door Ravello.

Een poging om het controller-type te veranderen in PVSCSI had ook niet het gewenste effect. Deze driver zit niet in de VM en ik weet net iets te weinig van die materie om dat te gaan uitvogelen (tenslotte ging het om het platform, niet om het uitpluizen van de VCSA).

Uiteindelijk ben ik dan ook overstag gegaan en heb de (door Ravello geadviseerde) methode gebruikt van een Windows gebaseerde vCenter server. Dat was redelijk eenvoudig, ISO’tjes down- en uploaden, VM maken, Windows en vCenter installeren en gaan.

Na de installatie van Windows en vCenter Server, was het echter niet mogelijk om met de web-client te connecten. De foutmelding die ik kreeg, leek veroorzaakt te worden door een poging om de interne en externe namen een beetje door elkaar te halen, maar een aanpassing van de “hosts” file (met het toevoegen van de alias daarin) loste dat probleem op:

hosts

 


waarna ik, vanaf mijn thuis-pc, een keurige web-client sessie kon opstarten, naar mijn nieuw ingerichte vCenter server:

vcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

En zo kan ik gaan spelen met mijn nieuwe TLAAS in de cloud van Ravello.

Overigens werd ik door de mensen van Ravello er ook nog op gewezen dat ze de mogelijkheid hebben om een NetScaler test-lab in te richten. Niet bijster interessant voor mij, maar misschien dat andere mensen daar wel baat bij hebben. Informatie hierover kun je vinden op:

http://www.ravellosystems.com/blog/netscaler-vpx-lab-google-aws/?4469_rm_id=105.7021910.7

Vooralsnog ben ik erg enthousiast over de dienst (hoewel ik er nog vrij weinig écht mee heb gedaan), vooral omdat ik verder nog nergens een Cloud-provider ben tegen gekomen die deze functionaliteit biedt.

Hieronder een overzichtje van mijn omgeving in de Ravello Cloud:

omgeving

0 reacties

Reageer