Examen 70-980 - Recertification for MCSE: Server Infrastructure - Proctored - Ervaringen en Tips

14 juli 2016 om 15:19 Erwin Derksen General

 

Ik heb deze in maart gedaan, maar had nu pas tijd om mijn ervaringen op te schrijven en te delen.

Opnieuw certificeren

Zoals jullie waarschijnlijk weten heeft Microsoft nu eindelijk toch doorgedrukt dat je elke 3 jaar je MCSE certificering moet vernieuwen. Concreet betekent dit dat de mensen die vroeg waren met de MCSE Windows Server 2012 certificering nu ‘aan de beurt zijn’. Om te verlengen moet je het examen 70-980 halen. Dit examen is opgebouwd uit de stof voor de examens 70-413 en 70-414.

Ik had hier al diverse mensen over gesproken en was gewaarschuwd; dit wordt een lastige!

Mijn MCSE verliep op 13 maart 2016 en ik had besloten te willen verlengen. Welnu, dat heb ik geweten ;-)

Zelf heb ik het studiemateriaal voor de 70-413 en 70-414 (waarop dit examen gebaseerd is) gelezen en vervolgens wat proefvragen gemaakt. Die zaten overigens vol fouten en de vragen kwamen zeer beperkt en vervormd terug op het echte examen, dit is natuurlijk maar goed ook om te voorkomen dat iedereen het zomaar kan halen. Mijn strategie was om van elke vraag waarvan ik niet zeker was het antwoord direct uit te zoeken. Sommige vragen kun je niet beantwoorden met uitsluitend de boeken, je hebt hier echt praktijkervaring voor nodig.

Pittig

Het examen is zonder meer pittig. De scope is haast onmenselijk en er worden ridicule details gevraagd. De scope gaat over; De System Center suite (SCOM, VMM, Service Manager, Orchestrator), Powershell, Storage, Hyper-V, Certificate Services, Networking, Active Directory, Rights Management Services etc. etc. Soms moet je de juiste PowerShell commando’s weten voor een DNSSEC implementatie, dan weer het configureren van storage in 5 stappen of uitvogelen hoe je RMS moet inrichten in een multi-forest omgeving met cross trusting. Soms tamelijk onrealistisch dus omdat je sommige dingen nooit gebruikt of zelfs maar tegenkomt. Ook leuk; vragen over Azure functies die achterhaald zijn ;-)

Kortom, als je MCSE wil blijven en je moet binnenkort verlengen dan ben je aan de beurt. Het goede nieuws is dat je gedwongen een technische update krijgt van het Microsoft platform. Hercertificeren op zich lijkt me ook logisch, jammer alleen dat ze niet even wachten tot de 2016 modules er zijn, nu zijn de mensen het bokje die vroeg gecertificeerd waren. Nou ja, laten we het dan maar opvatten als training voor de 2016 en WIndows 10 modules die komen gaan.

Proctered afname, dus thuis en niet bij een Pearson-vue testcenter

Dit werkt prima, je plant een afspraak bij Pearson Vue in via de Microsoft site en vervolgens zie je die verschijnen in je Trainingsportal (‘your benefits & exams’).  Installeer RUIM VOORAF de PVProctor software (De links staan in je bevestigingsmail) en doe de systeemcheck, dan weet je zeker dat alles werkt (en volgens PV krijg je ook geen geld terug als het op het examenmoment niet werkt…) Een kwartier voor de ingeplande tijd ga je naar de Microsoft Learning portal en en daar klik je weer door naar ‘Start a previously scheduled proctored exam’, je komt dan op de Pearson Vue site uit, waar je het examen kunt starten, je krijgt dan een code die je in je PVProctor client invoert en dan kun je beginnen aan de incheckprocedure.

Je krijgt dan verbinding met een operator die je allerlei vragen stelt (zakken leeg, mouwen oprollen, ID en ruimte inspecteren etc.) en dan kun je van start. Ze zijn best streng, want ik werd 2x geïnterrumpeerd tijdens het examen. De eerste keer omdat hij over het hoofd had gezien dat ik mijn horloge nog om had, een tweede keer omdat ik volgens de operator niet voldoende in de webcam keek. Deze vorm van afname beviel mij prima, maar je moet thuis wel rust kunnen creëren en tegen het idee kunnen dat iemand continue meekijkt en luistert (je ziet jezelf ook continue in een klein venstertje). Het scheelt je wel een ritje naar een testcenter.

O ja, ik heb hem gehaald, zij het met een score van 735 waar 700 was vereist. Ik geloof niet dat ik eerder zo blij was met het behalen van een PASS, zat in mijn gedachten al een poging 2 in te plannen ;-) Als ‘beloning’ zie je echter slechts een aangepaste datum bij je MCSE certificering op je transcript verschijnen voor deze toch wel lastige horde waarover ik hoor dat er velen struikelen. Nou ja, dan krijgt MCSE in ieder geval meer waarde voor diegenen die het wel halen.

Kortom, de 70-980 is pittig, bereid je grondig voor, dan komt het vast goed en kun je je weer 3 jaar MCSE noemen.

 

Meer informatie:

0 reacties

Reageer