Ervaring met examen 70-697 - Configuring Windows Devices - Proctored

15 juli 2016 om 14:03 Erwin Derksen General

Ik kreeg leuke reacties op het artikel over de 70-980, vandaar dat ik de ervaring met de 70-697 ook maar beschrijf. In dit artikel ook aandacht voor een issue met de PV-Proctor software en de dingen die ik zelf doe ter voorbereiding op een proctored afname.

Niet zo ingewikkeld?

De Windows Client examens worden over het algemeen gezien als niet zo ingewikkeld. Toch merk je gelukkig ook hier dat de lat steeds iets hoger komt te liggen, want de 70-697 - Configuring Windows Devices is best uitgebreid en wat mij betreft geen ‘appeltje – eitje’. Het examen bestaat al een tijdje, maar de vragen waren zeer actueel en divers en zijn naar mijn idee recent grondig bijgewerkt. Ook het officiële MOC trainingsmateriaal waar ik als MCT toegang toe heb dateert van begin juli 2016 (zie versie indicatie ‘B’), is kwalitatief uitstekend en eindelijk actueel (wat voor mij ook reden was het examen nu pas te doen, ik wil ervan leren en heb dan liever geen achterhaald materiaal). Let op: voor dit examen zijn er dus 2 courses ter voorbereiding! (voor de links, zie onderaan).

Brede Scope

Voor diegenen die al wat langer meedraaien bevat het voorbereidend materiaal veel ‘oude bekenden’. Denk hierbij aan VPN, DirectAccess, NTFS rechten, Hyper-V, Networking, Bitlocker, Printers, Storage etc. Dit alles aangevuld met alle vernieuwingen in Windows 10 op elk vlak en ook uitgebreid met zaken als Directory Synchronisatie / Federation met Azure-AD / Office 365, Intune, Azure RemoteApps, APP-V, UE-V etc.. Ik heb soms medelijden met de mensen die nu in de IT moeten beginnen, het door mij gebruikte MOC materiaal bestond toch uit 526 en 528 pagina’s ;-)

Opvallend (en storend!) is dat men een enquête voorafgaand aan je examen afneemt (verplicht!) waarin je aan moet geven wat je skills zijn… dat is kennelijk nodig in deze tijd van ongebreideld persoonlijke informatie verzamelen (na het examen vult geen hond dit meer in natuurlijk, maar van mij mag dit element weggelaten worden).

Interessant en relevant examen

Ik vond het een interessant en relevant examen met veel aandacht voor de vernieuwingen in Windows 10 en tegelijkertijd ook voor zaken die je in de praktijk echt tegenkomt zoals bijvoorbeeld het opbouwen van een image of het inregelen van Bitlocker. Het examen is eenvoudiger dan de 70-980 waar ik eerder over schreef, maar de brede scope vraagt toch om een gedegen voorbereidingen. Voor wie met proefvragen werkt, deze waren totaal niet maatgevend, stonden vol vouten en zijn vermoedelijk gebaseerd op oudere (Windows 8.1) examens, wel prima ter voorbereiding.

Issue met PVProctor

Wel had ik dit keer een issue met de PV-Proctor afnamesoftware. Hier was een update voor, maar die liep niet helemaal lekker (vage schermen op de achtergrond waar je niet op kunt klikken e.d.). Systeemtest gedaan en toen bleek de webcam niet te werken….

De oplossing bleek vrij simpel (na wat gepruts uiteraard)

 • Deinstalleer PV-Proctor
 • Deinstalleer Adobe Air (jammer dat die rommel nog nodig is…)
 • Installeer de laatste versie van Adobe Air, direct vanaf de Adobe site (v22.x)
 • Installeer de laatste versie van PV-Proctor

Doe dan de systeemtest en bij mij werkte alles. Dit toont maar weer aan dat het doen van de systeemtest essentieel is, want als op het moment van examen doen e.e.a. niet werkt dan ben je snel klaar en niet geslaagd. Het bleek een issue te zijn met Air, hij wil bijwerken naar 21,x en denkt dan up to date te zijn (wat dus niet zo is), PV-proctor lijkt dan te werken, maar geeft dan geen webcam beeld, bovenstaande loste dit gelukkig op tijd op.

Proctored afname

De afname zelf verliep vlekkeloos, je wordt grondig gecontroleerd (mouwen opstropen, laten zien dat je zakken leeg zijn, ruimte wordt nauwkeurig bekeken, horloge af, ID Check etc.) en dan kun je van start. Ik word steeds enthousiaster van deze afnamevorm, al moet je wel in staat zijn absolute rust te creëren tijdens je examen.

Zelf doe ik het volgende een half uurtje van tevoren;

 • Briefjes op de voor- en achterdeur (woon in een dorp…) zodat ik niet gestoord wordt.
 • Kinderen de deur uit
 • Vrouw informeren
 • Vooraf naar het toilet
 • Vooraf voldoende eten / drinken
 • Bureau leegmaken, monitoren wegdraaien
 • Laptop even vers rebooten en dan alleen PV-Proctor starten
 • Notificaties uitzetten (OneDrive, Mail, Skype, Twitter etc.)
 • Telefoon op stil (moet wel binnen handbereik liggen)
 • ID’s bij de hand (paspoort of rijbewijs)
 • Je kunt ruim een kwartier voor aanvang inchecken, als ik er toch klaar voor ben, dan begin ik het liefst zo snel mogelijk.

Kortom

Deze is prima te doen, maar vergt vanwege de brede scope een goede voorbereiding. Ik heb ze makkelijker gehad op client gebied in het verleden. Ik vond dit examen misschien wel het beste en meest relevante Microsoft examen tot nu toe voor wat betreft Windows Client. Je bent hiermee in ieder geval na afronding volledig op de hoogte van Windows 10. Ik zou zeggen, studeer ze en ga ervoor!

 

Meer informatie:

Examen: https://www.microsoft.com/nl-nl/learning/exam-70-697.aspx

Boek: https://www.bol.com/nl/p/exam-ref-70-697-configuring-windows-devices/9200000049749350/

Cursus deel 1: https://www.microsoft.com/nl-nl/learning/course.aspx?cid=20697-1

Cursus deel 2: https://www.microsoft.com/nl-nl/learning/course.aspx?cid=20697-2

0 reacties

Reageer