Appsense Elevate 2016

09 mei 2016 om 11:51 Sander Prinsen General

Appsense organiseert ieder jaar een evenement voor partners, genaamd Elevate. Het vindt plaats op twee locaties, eerst in de VS voor de Amerikaanse partners en de week erna in Engeland voor de hele EMEA regio. Partners worden hier bijgepraat over de nieuwe ontwikkelingen omtrent de Appsense producten. Enkele weken geleden was het weer zover en Platani was er uiteraard weer bij.


appsenselogo400Overname door Landesk.

Ongetwijfeld het grootste nieuws op bedrijfstechnisch gebied is de overname van Appsense door Landesk. Dit bedrijf bestaat al ruim 30 jaar en is dus met recht een oudgediende in de IT wereld. Men richt zich vooral op endpoint en end user management, met producten voor OS en software deployment, patch management, mobile device management, maar ook service desk en asset management software. User Environment Management ontbrak echter in het aanbod, met de overname van Appsense vullen ze dit gat in één keer op. Opvallend genoeg zit er vrijwel geen overlap in de producten van de twee bedrijven, wat voor Appsense een goed teken is, want dit betekent dat er geen producten of onderdelen van Appsense geschrapt hoeven te worden. Voorlopig zal Appsense dan ook voort blijven bestaan als aparte naam met hetzelfde productaanbod, waarbij er op commercieel vlak wellicht samengewerkt zal worden bij het aanbieden van combinatiedeals voor klanten. De Landesk CEO was zelf aanwezig om toelichting te geven en de algehele stemming in de markt omtrent de overname is positief.

Versie 10, 10 en nog eens 10

Uiteraard was er ook veel productnieuws te melden. Alle producten in de portfolio zullen ergens dit jaar het versienummer ‘10’ krijgen opgeplakt, een niet onsubtiele knipoog naar Windows 10 natuurlijk, want ook Appsense slaat (voor DesktopNow) versie 9 over. De DataNow en Insight producten springen zelfs van 4.x en 1.x respectievelijk naar 10. Hoewel dit duidelijk een marketingkeuze is, zijn er behoorlijk veel vernieuwingen in alle producten opgenomen.

DesktopNow 10

De DesktopNow suite is het belangrijkste product in de portfolio en krijgt deze zomer de upgrade naar versie 10. Het product bestaat uit verschillende onderdelen, welke ook los te koop zijn overigens: Environment Manager (EM), Application Manager (AM) en Performance Manager (PM).

Die laatste (PM) is gelijk de enige die vrijwel ongewijzigd naar versie 10 wordt opgehoogd. Dit product bestaat al heel en er wordt bovendien nauwelijks meer aan gesleuteld. Niet omdat er geen interesse voor is, maar omdat het nog altijd prima doet wat het moet doen, ook op de nieuwe platformen.

In versie 10 van Environment Manager valt vooral op dat er heel veel kleine verbeteringen worden geïmplementeerd, welke bij veel klanten al lang op de verlanglijst stonden en soms bij concurrerende producten ook al lang mogelijk waren. Denk aan standaard acties voor file type associations, uitgebreidere drive en printermappingopties inclusief ‘friendly names’, pin- en unpin functies voor de taakbalk in Windows en wallpaper acties. Al deze zaken konden voorheen wel, maar dan via registry of script acties, maar nu dus eindelijk ‘native’. Later volgen ook mogelijkheden om het nieuwe Windows 10 startmenu te roamen met personalization, iets wat nu niet mogelijk is door designkeuzes van Microsoft. Pas in de volgende Windows 10 release (welke waarschijnlijk in juli 2016 uit komt) zitten wijzigingen in het onderliggende ontwerp waardoor roaming wel mogelijk moet worden.

Application Manager wordt de laatste tijd erg gepromoot als bescherming tegen bijvoorbeeld cryptoware. Het product kan namelijk ‘untrusted’ executables blokkeren nog voordat een virusscanner kan ingrijpen. In versie 10 zitten vernieuwingen op basis van condities: alle EM condities kunnen in AM gebruikt worden om rules te zetten, wat veel meer flexibiliteit geeft ten opzichte van de oude AM condities. Daarnaast is er meer browser control (denk aan SaaS applicatie control) en uitgebreidere elevation functionaliteiten.

DataNow 4.0, 10

Een ander wat minder bekend product van Appsense is DataNow, waar recent nog versie 4.0 van is uitgebracht. Enkele jaren geleden geïntroduceerd en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld de homedrive van de gebruiker beschikbaar te stellen op mobiele devices via een app. Het is misschien het best te omschrijven als een OneDrive on-premise, waarbij de data ‘gewoon’ op de eigen fileserver blijft staan. Via Windows/MacOS/Android/iOS apps wordt de data naar de gebruiker gepresenteerd. DataNow werkt met een virtuele appliance welke als ‘doorgeefluik’ dient tussen de fileserver en de apps. Het kan ook ‘in-location sync’ doen, waarbij bijvoorbeeld documenten direct in de documents map van Windows worden gesynchroniseerd met de homedrive zonder daar Folder Redirection voor toe te passen. Versie 10 komt later dit jaar en gaat onder andere OneDrive integratie brengen, waarbij OneDrive kan worden aangeboden als driveletter en DataNow extra functionaliteit biedt op het gebied van datamigratie naar OneDrive.

InSight 10

Versie 10 van InSight is onlangs uitgebracht. Dit nog jonge product (het springt van 1.x naar 10) wordt op rap tempo ontwikkeld en geeft inzicht in eindgebruikersessies. Een goed voorbeeld hiervan is logon performance: InSight kan deze monitoren en trends weergeven. Er kan diep worden ingezoomd op het logon proces om precies te zien wat eventueel de vertraging veroorzaakt. Versie 10 biedt onder meer een dashboard, trend analyses en uitgebreide filter-, sorteer- en groepeeropties.

Tot slot

Het is duidelijk dat de ontwikkeling in Appsense niet stil staat. Hoewel de nieuwe releases zeker niet revolutionair zijn, brengt men het product toch weer op een hoger niveau. Met de overname door Landesk heeft men bovendien nu een grote, krachtige partij achter zich staan, wat naar verwachting voorlopig alleen maar positief zal bijdragen aan deze ontwikkeling.

Wilt U meer weten over Appsense en de ontwikkelingen, neem dan contact met ons op.

0 reacties

Reageer